Experiences

Christiaan Zandt

IFOP-nederland-icon

Christiaan Zandt

Board Member NetherlandsGroningen
Over mij
Over mij

Ik woon met mijn vrouw, twee zoons, twee katten, drie kippen, een konijn en een cavia op het Groninger platteland. Ik houd ervan om met mensen te verkennen hoe we meer speelruimte kunnen ervaren in uitdagende situaties – van dilemma’s in ons hart en lastige gesprekken met mensen die ons dierbaar zijn, tot gedoe en gedonder in de wereld om ons heen.

Zolang ik mij kan herinneren, speel ik met plezier met kinderen. Toen ik in 2009 in Warschau een training volgde op het gebied van Geweldloze Communicatie, raakte ik in een pauze betrokken in het spel van een jongetje dat daar met zijn moeder was. Zijn moeder sloeg ons gade en vroeg me achteraf: “Heb jij iets met Original Play gedaan toevallig?” Ik had geen idee wat dat was, maar raakte geïntrigeerd. In die tijd was er nauwelijks informatie te vinden over het werk en onderzoek van Fred Donaldson. Tot mijn verrassing had hij een hoofdstuk geschreven in Aikido and the new warrior, een boek dat ik al meer dan tien jaar in de kast had staan. De titel van dat hoofdstuk was 'On Aikido, Wolves and Other Wildlife'. Ook als aikido-beoefenaar raakte ik geïntrigeerd.

Het zou nog een paar jaar duren voor ik Fred ontmoette tijdens een tweedaagse workshop in Hamburg, in 2013. Daarna was ik gegrepen. Wat Fred deelde over zijn ervaringen tijdens het spelen met kinderen en dieren, herinnerde mij aan wat me eerder had geraakt in aikido (sinds 1992) en geweldloze communicatie (sinds 2006): een intentie en ervaring van verbinding met de wereld om ons heen voorbij alle hokjes, labels en categorieën.

Sindsdien ben ik gegrepen door Original Play. Ik nodigde Fred Donaldson en Jolanta Graczykowska in 2014, 2015, 2017 en 2018 uit voor workshops in Nederland en zocht hen op voor begeleiding en supervisie in het spelen met kinderen. Sinds 2015 speel ik ook wekelijks met alle kinderen op basisschool Het Hoogholtje in Wehe den Hoorn.

Experiences
Experiences